Mooiste natuur van Nederland

Huub Adank was ruim 35 jaar jachtopzichter in de Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort. “Ik woonde in een dienstwoning aan de rand van het bos. Een jongensdroom die uitkwam. De rust en ruimte in dit natuurgebied zijn heel bijzonder.”

De Amsterdamse Waterleidingduinen ontvangen jaarlijks circa 1 miljoen bezoekers. Huub: “Er mogen geen honden en fietsers komen, het stiltegebied trekt vooral wandelaars, sporters en vogelaars aan. Het unieke is dat je lekker mag struinen buiten de paden. Je kunt hier dus volop genieten van de natuur. Gegarandeerd dat je damherten ziet tijdens je wandeling.”

Mooiste herinnering
‘Jaarlijks festival Jazz behind the Beach en de kortebaandraverij; ik hoop op een terugkeer in Zandvoort’


Bosuil horen roepen
Het duin tussen Zandvoort en Noordwijk is sinds 1853 een waterwingebied. Jaarlijks wordt er twee derde van het Amsterdamse drinkwater voorgezuiverd. Ook is het een Natura 2000-gebied. Het duin is een thuis voor een grote hoeveelheid bedreigde planten en dieren. Huub: “Midden in de nacht is het natuurgebied het mooist, vooral bij volle maan. ’s Nachts hoor je de bosuil roepen en laten konijnen, herten en vossen zich zien. Het unieke genoegen van de jachtopzichter en de boswachter.”

Huubs favoriete duingebied is het Eiland van Rolvers. “Dit was een afgesloten gebied, zonder paden, helemaal omringd door water. Ruim 25 jaar graasde er roodbont vee, waar ik elke dag doorheen liep. Het is een heel afwisselend en stil gebied. Als gepensioneerde leid ik nog steeds excursies. Ik vertel graag over de mooiste duinen van Nederland. Daar ligt mijn hart.”

Mooiste uitzicht van Nederland
Volgens Huub is Zandvoort erbij gebaat dat De Nieuwe Watertoren in ere wordt hersteld. “De toren ligt iedereen na aan het hart. Het is altijd al een richtpunt voor wandelaars geweest. Je loopt hier niet altijd op de paden en als je de weg kwijt bent, beklim je een hoog duin en kijk je waar de watertoren staat. Zo kom je dan weer thuis. De bewoners van De Nieuwe Watertoren krijgen het mooiste uitzicht van Nederland. Je kijkt naar Engeland, naar de Noordzee, naar Amsterdam en over het hele duingebied tot aan Noordwijk.”